Compromisos
El projecte València Immaterial parteix de la idea que l’acció de les associacions que sostenen el patrimoni immaterial genera un impacte positiu en la ciutat i en els seus habitants, tot i que no sempre siga perceptible.
Ja de primeres, aquests col·lectius tenen un compromís importantíssim amb el patrimoni i la cultura local, al voltant dels quals gira la major part de la seua activitat. Un compromís que –cal reivindicar-ho– contrauen de manera voluntariosa persones de perfils molt diversos, les quals decideixen conjugar la seua vida personal i professional amb l’esforç per preservar, gaudir i difondre el patrimoni immaterial.
Sobre aquest compromís cultural s’edifiquen altres compromisos que podrien semblar allunyats del patrimoni, però que, en realitat, estan integrats en el dia a dia de les associacions que hi ha al seu darrere. Aquests compromisos, que podrien definir-se com a cívics, formen part del ventall de pràctiques amb les quals es generen o es reforcen aprenentatges ciutadans relacionats amb la convivència, les formes d’(auto)gestió i les relacions amb allò públic.
Són aquests compromisos els que apareixen reflectits a mode de filtres en la plataforma. El seu propòsit és identificar i visibilitzar la sensibilitat que les associacions tenen amb eixos compromisos, tant a nivell intern, o siga, en les maneres d’organitzar-se, com a nivell extern, és a dir, en les relacions amb la resta de la societat.
( 1 ) Medi ambient – Sensibilitat amb el canvi climàtic, el reciclatge i la conservació del medi ambient, exemplificada a través d’accions que parlen d’una conscienciació col·lectiva.
( 2 ) Igualtat – Iniciatives que, més enllà de la declaració de bones intencions, busquen la igualtat efectiva entre homes i dones.
( 3 ) Multiculturalitat – Donant per descomptat que la societat valenciana és plural i que les associacions ja són, en sí mateixes, espais susceptibles de reflectir-la, aquest compromís busca propostes concretes que reconeguen i fomenten la pluralitat de cultures, nacionalitats, religions… mitjançant la convivència i l’intercanvi d’experiències a escala local i internacional.
( 4 ) LGTBI – Actuacions per a la normalització i visibilització de la diversitat afectiva-sexual i d’identitat de gènere, que busquen desencadenar canvis reals al si de l’entitat.
( 5 ) Solidaritat – Iniciatives adreçades a donar suport a col·lectius en risc d’exclusió, des de col·lectes benèfiques fins a campanyes de conscienciació.
( 6 ) Diversitat funcional – Projectes per a garantir la inclusió de persones amb diversitat funcional, tant els que ja entren dins de la norma –per exemple l’adequació dels espais a l’accessibilitat universal– com, sobretot, propostes transformadores de la concepció i pràctica d’aquestes entitats.
( 7 ) Intergeneracional – Dinàmiques basades en la trobada i l’intercanvi d’experiències i coneixements entre generacions. Considerant que aquestes associacions són, per la seua naturalesa, espais de trobada intergeneracional, en aquest compromís es volen ressaltar aquelles mesures proactives que aprofundeixen en eixe diàleg.
( 8 ) Veïnal – Formes d’implicació en els barris on s’insereixen, no només en l’entramat festiu-patrimonial, sinó també –i especialment– en les accions que reivindiquen i fomenten la millora de la vida i la convivència.
( 9 ) Valencià – Posada en marxa d’iniciatives que fomenten l’ús del valencià de manera institucionalitzada, és a dir, en la comunicació interna i externa de les entitats, amb el propòsit de fomentar la seua presència pública.
( 10 ) Innovació – Aposta per nous materials i modes de fer aplicats a l’organització, la gestió i la implementació de la seua activitat.
Les maneres en què les associacions porten endavant aquests compromisos poden ser molt diverses. Des de la formació (cursos, xerrades, tallers, campanyes de conscienciació), passant per l’acció (reglaments, projectes, codis de bones pràctiques, mecenatge), fins arribar a la cooperació (col·laboració amb altres entitats, conformació de xarxes). Totes elles són tingudes en consideració, sense perdre de vista les puntualitzacions abans descrites.
Posar de manifest aquests compromisos és una manera de reivindicar la capacitat d’acció, adaptació i transformació que té el patrimoni a través de la implicació directa de la societat civil.